изработен

гл. - произведен, направен, свършен, довършен, завършен, създаден, изготвен, приготвен, извършен, сътворен, изпипан, измайсторен
гл. - фабрикуван, сготвен

Български синонимен речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • грубо изработен — словосъч. необмислен, недообработен, нескопосан, примитивен …   Български синонимен речник

  • примитивно изработен — словосъч. прост, груб, примитивен …   Български синонимен речник

  • стилизиран — (лат. stilisare) 1. изработен како имитација на некој стил 2. ум. изработен во одреден стил 3. јазично дотеран и правилен …   Macedonian dictionary

  • примитивен — прил. първичен, прост, низш, първобитен прил. див, необработен прил. древен прил. необмислен, недообработен, грубо изработен, нескопосан прил. груб, примитивно изработен …   Български синонимен речник

  • Atanas Stojanow — (auch Atanas Stoyanov geschrieben, bulgarisch Атанас Стоянов; * 19. Juli 1969 in Kameno, Bulgarien) ist ein bulgarischer Maler und Bildhauer. Er vertritt die zeitgenössische bulgarische Malerei, Skulptur und ist ein Vertreter der dekorativen …   Deutsch Wikipedia

  • автографски — (грч autos, graphikos) 1. своерачен, напишан со сопствена рака, 2. изработен со копирање со автографско мастило …   Macedonian dictionary

  • аркосолиум — (лат arcus лак, solium мртовечки сандак) уметнички изработен старохристијански гроб во катакомби со свод во облик на лак …   Macedonian dictionary

  • бајлбриф — (холанд Bylbrief) 1. писмен договор за градба на брод, 2. уверение на градителот на бродот или на надлежните власти дека бродот е изработен прописно, 3. признаница за пари примени за градба на брод …   Macedonian dictionary

  • галвано — (итал. galvano) предмет од бакар што е изработен по пат на галванопластика, особено такво клише …   Macedonian dictionary

  • графика — (грч. graphike) 1. слик. а) гранка во ликовната уметност во која уметникот ја остварува својата идеја со помошта на цртеж изработен со молив, со перо и сл. б) уметнички дела изработени на таков начин 2. тип. печатење, умножување со печатење 3.… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.